Etusivu
Perän Talli
Kuvagalleria
Videot
Kaapo
Kerttu
Iita
Indi
Keijo
Petteri
Vilpo
Haro
Holikka
Vilkkiläisiä
Kääkät ja kisut
Linkit
Vieraskirja
Tekijä

BlogiPerän TalliTalli heinäkuussa 2009Tallin takapiha kesällä 2010
 

Perän talli sijaitsee Vilppulassa Perän tilalla Sammallammin Kuoreniemen kylässä. Matkaa Vilppulan keskustaan on 9 km. Perän tilan omistavat siskoni Niina avomiehensä Harrin kanssa. Tallimme valmistui joulukuussa 2008 ja siinä on 5 karsinapaikkaa, varustetila, pesuhuone sekä heinävarasto. Talli on kooltaan kaikkine tiloineen n. 160 neliötä. Tallissa on 5 karsinapaikkaa.

 

Karsinoihin uusittiin sisäpinnat talvella 2016. Hevoset olivat järsineet vanerit ja puuseinät pilalle.
Uusi materiaali on
BULL PROOF IKI-levy. Tuote on puukuitua ja kertamuovihartsia (komposiittia).
Myyjä on Haapamäeltä Tälli Oy ja hintaa voi kysyä täältä tilauskasittely@tallioy.com.

Levy on järsimisen kestävää ja helppo pitää puhtaana liukkaan pinnan vuoksi.
Vuohet karanneet hevoskarsinaan.Vuohien karsinaVuohien karsina
 

 

Tallilla on myös kenttä, kaksi tarhaa sekä kesälaitumia kuusi hehtaaria. Myös katettu lantala on tallinpihassa.

 Lantala


Tallin pihassa on vanha kuivurirakennus, jossa on turvevarasto ja varastotilaa.


Laidunkatokset
 


Talvikatokset hiekkatarhoissa

Talli on Illi's puuelementtitalli, jonka peruspakettiin tehtiin hieman muutoksia.  Muutoksia olivat mm. korotettu sisäkatto (sisäkorkeus tallin keskellä on 360 cm) ja normaalia isommat ikkunat, jotka ovat Myrbyn aukeavat rautaikkunat. Puuta tallissa on käytetty paljon ja sitä onkin seinien yläosat sekä koko sisäkatto. Myös karsinaelementit ovat Illi's firman tekemät.
 


Varustetilaa.


Varustekaappi, jonka meille teki Harri Hietaranta.
 

 

Ilmastointi toteutettiin aluksi painovoimaisena siten, että karsinoissa on katonrajassa luukuilla säädettävät ilmantuloaukot ja keskellä tallia on eristetty poistohormi, joka on yli metrin katon harjan yläpuolella; näin saatiin putkeen ulospäin hyvä imu. Syyskesällä 2009 hankittiin kuitenkin poistohormiin DeLavalin poistopuhallin, joka on selvästi vähentänyt tallin kosteutta. Lämmitystä varten on käytävällä ja pesuhuoneessa lattialämmitys. Pesuhuoneessa on myös kanavapuhallin kosteuden poistoon.
 


Pesuhuone


Pesuhuoneen toisessa reunassa on kuivauspaikka loimille. Puut
saa helposti telineestä tarvittaessa irti.Ilmastoinnin poistohormi, johon on lisätty poistopuhallin.Pohjapiirros

 

Tallissa on neljä omaa hevostamme Kaapo, Kerttu, Iita ja Keijo, joista kolme on welsh cobia ja yksi suomenhevonen. Hevosista löydät omat esittelyt.


Talli valmiina, video 12.12.
 


 

KUVIA RAKENTAMISESTA


Tallinteon alkuvaiheista pohjan valmistumiseen

Elementtien pystytys ja rakentamisen edistyminen

 


VIDEOITA TALLINTEOSTA

Tallin sijainti Perän tilalla

Tallin paikka

Kaivettu pohja 27.9.

Rakennustyömaata kuvattu pellolta 3.10

Video, muuraus 9.10.08
Pääosassa Heinäahon Tuomo :)

Viimeisen harkon muuraus 14.10.
Pääosissa Kopran Pekka ja Heinäahon Tuomo

Ja kuinkas kävikään rekalle, joka toi kattotuolit...
 
Huom. koko 14,5 megaa!

Kentän teko alkaa 22.10.
Huom. tiedosto on mp4 ja ei ehkä aukea kaikilla ohjelmilla.

Tallin lattiavalu 23.10.

Video pystytyksestä 4.-6.11

Talli valmiina 12.12.
 


Jos kiinnostaa, alta voit lukea tarkemmin tallin rakentamisen vaiheista.
 

Tallin suunnittelu Perän tilalle alkoi heti kesällä 2008. Vaihtoehtoina olivat hirsitalli tai valmiselementtitalli. Perän asuintalo oli juuri remontoitu, joten tallin osalta päädyttiin siihen, että se otetaan mahdollisimman valmiina, jotta rakennustyöt eivät kokonaan kaadu eläkkeellä olevan isämme harteille.


Päädyimme Illi's-firman kuuden hevosen puuelementtitalliin. Olin aina ajatellut, etten halua punaista puutallia, mutta toisin kävi.  Pohjapiirrosta muutettiin vakiopiirustuksista niin, että yksi karsina jää pois, jolloin varustetilasta saadaan suurempi. Avoseinäisen pesupaikan tilalle tulee pesuhuone, jolloin kosteus ei leviä niin helposti tallitiloihin. Valmispaketista vähennettiin vaneriseinien osuuksia ja niiden tilalle seinien yläosiin tulee puupaneelia. Sisäkatoksi valittiin korotettu puukatto. Karsinoihin tilattiin erikseen ulospäin aukeavat Myrbyn ikkunat. Karsinat ovat Illi's-karsinat. Talliosa on 108 neliötä ja rehutila rakennuksen päädyssä 54 neliötä.

 

 

Tallin paikka muuttui suunnitelmissa muutaman kerran ja lopulta paikaksi varmistui kahden peltolohkon välinen metsäalue vanhan viljakuivurin (kuvassa kuivuri merkitty varastoksi) takana. Kuivuriin saadaan säilytystilaa mm. heinille. Talli on n. 50 metrin  päässä talosta ja siten tarhatkin saadaan sijoittua niin, ettei hevosia kuljeteta tarhoihin talon piha-alueella.


Tallin suunnitteluun ja piirustusten hankkimiseen meni aikaa yllättävän kauan. Piirtäjistä oli pulaa ja lantalan sekä asemapiirroksen tekijäksi saatiin loppujen lopuksi paikallinen eläkkeellä oleva arkkitehti Peltosen Pentti, joka on suunnitellut yleensä vaativampia ja isompia projekteja... Esim. Vilppulassa sijaitsevan Rapukartanon. Rakennuslupaan tarvittavat paperit saatiin kokoon vasta syyskuun puolessa välissä. Onneksi lupaa ei tarvinnut kunnan päästä odotella kuin muutama päivä!

Pohjan teko aloitettiin lokakuun alussa ja pohjatyöt saatiin valmiiksi aikataulun mukaan. Elementtitoimitus tuli aivan ajallaan marraskuun alussa.   Uskomatonta oli, että seinien pystytys kesti vain muutaman tunnin! Vesikatossa talli oli kolmessa päivässä ja siihen kuului myös tallin väliseinän asennus sekä räystäs- ja vuorilautojen laitot.

Ikkunoiden asennus hieman jännitti, koska olin tilannut ylöspäin aukeavat Myrby-ikkunat, ja olin varma, että kuulisin kunniani miehiltä, jos ikkunat olisi vaikea asentaa. Onneksi ikkunoiden asennus kävi helposti.

Ilmanvaihto toteutettiin painovoimaisena siten, että ilmantulo-aukot ovat karsinoiden yläosissa ja eristetty poistoputki sijaitsee keskellä tallia. Poistoputken halkaisi on n. 32 senttiä. Suosittelen 40 senttiä. Putki on niin pitkä, että se tulee metrin yli katon harjalta. Tällöin imu ulospäin toimii. Ilmantulo-aukkojen pinta-ala on yhteen laskettuna tupla verrattuna poistohormin pinta-alaan. 

Nyt myöhemmin on poistohormiin asennettu DeLavalin poistopuhallin, jonka siipien halkaisija on 35 cm.  Painovoimainen ilmanvaihto ei ollut aivan riittävän tehokas, jos halutaan  "täydellistä talli-ilmaa". Poistopuhallin asennettiin tallin sisäkattoon putken alapäähän, koska puhallin oli isompi kuin putki. Tämän vuoksi kannattaa rakentaessa ennakoida ja tehdä poistoputkesta sen kokoinen, että tarvittaessa puhaltimen voi asentaa putken sisään sen yläpäähän. Tällöin puhaltimen meteli minimoidaan. Puhallin on laskenut tallin kostettu n. 10 prosenttia ja ikkunoissa ei ole yhtään kostetta.

Höylätyt seinät käsiteltiin Sauna Naturalla, samoin katto.  Sisäkatto on hienosahattua ponttilautaa.

Lantala on kooltaan 4 x 6 m ja se on katettu. Valmiselementtiseinät ovat pari metriä korkeat. Hyötytilavuudeltaan se on n. 60 kuutiota.

Vastaava työnjohtaja projektissa oli Taisto Jokinen, joka oli isona apuna. Timpureina olivat Tuomo Heinäaho ja Pekka Kopra. Maansiirtotöistä kentän ja tarhan tekoineen vastasi Isto Irjala. Korvaamaton apu rakentamisessa oli isämme, joka on vastannut suunnilleen kaikista asioista suunnittelusta lähtien kaikkien rakennustarvikkeiden hankkimiseen! Tallin tonttikin on niin siisti, että olemme harkinneet isän "vuokraamista" muihinkin rakennuskohteisiin ;).

Lopputarkastus oli 12.12. ja saimme hevoset omaan talliin 14.12. Erikoiskiitos tästä superahkeralle isällemme!