Etusivu
Perän Talli
Kuvagalleria
Videot
Kaapo
Kerttu
Iita
Indi
Keijo
Petteri
Vilpo
Haro
Holikka
Vilkkiläisiä
Kääkät ja kisut
Linkit
Vieraskirja
Tekijä

Blogi

 

 

 

 

 

 

 


 

 r. KOTIMÄEN RENAISSANCE
 


Ruuna Kotimäen Renaissance eli Kaapo on welsh-kasvattaja Kirsi Lehtosen kädenjälki. Kaapo on syntynyt Kotimäen talleilla 14.6.2001. Sen emä on huippukantakirjatamma Rhystyd Rhamant ja isä Derwen Time Keeper. Kaapon täysveli on jalostusori Kotimäen Regént.


 

i. Derwen Time Keeper

Derwen Replica

Derwen Llwynog

Derwen Rosinda

Derwen Tlws

Derwen Rosina's Last

Derwen Seren Teledu

e. Rhystyd Rhamant

Derwen Replica

Derwen Llwynog

Derwen Rosinda

Rhystyd Rosebud

Parc Welsh Flyer

Rhystyd Flash


 


Kaapo on väriltään rautias. Sen jouhet ovat harmahtavat, mutta nyt harjaan on alkanut kasvaa aivan mustaa jouhta. Onpa Kaapo päässyt värinsä takia "Hevosen värit"-kirjaankin. Säkäkorkeutta sillä oli meille tullessaan 155 cm. Nyt herra on 158 cm. Ruuna on rungoltaan massiivinen ja se vaikuttaakin säkäkorkeuttaan suuremmalta.

Niina kävi katsomassa Kaapoa Kotimäellä tammikuussa 2005. Siellä Kaapo taisi vieraskoreilla ja käyttäytyi nelivuotiaaksi erittäin järkevästi. Nykyisin ei herra niin kovin järkevästi aina käyttäydy; paitsi kesäaikaan kun on maha vihreätä täynnä... Kaupat tehtiin pienen pähkäilytauon jälkeen ja poni saapui Kolhoon Katariinan tallille 1.3.2005 suoraan ostotarkastuksesta Laukaan klinikalta.

Kaapo on osallistunut varsanäyttelyihin, joissa se on saanut I ja II palkinnon. Kesällä 2004 ruuna osallistui kolmivuotiaana laatuponikilpailuun, jossa se oli ikäryhmänsä kolmas saaden rakenteesta 39 pistettä ja parhaat askellajipisteet (7,5 pistettä). Kesällä 2006 ja 2007 Kaapo osallistui Oriveden welsh-näyttelyyn saaden I palkinnon ja voiton cobien ruunaluokassa.

Kaapo oli ajolle opetettu, mutta ratsukoulutus oli tietysti alkutekijöissä; jo tietysti ruunan iänkin puolesta. Selässä oli Lehtosen Lotta käynyt ehkä kymmenisen kertaa ennen ponin tuloa Kolhoon. Koulutusapua olemme saimme rats.opettaja Kata Petsalolta. Kaapo on kentällä yleensä laiskahko, eikä rasita itseään, jos ei ole aivan pakko. Askellajit on hyvät, kunhan eteenpäin pyrkimystä  löytyy. Maastossa vauhtia löytyy huomattavasti enemmän kuin kentällä. Pahoihin tapoihin kuuluu valitettavasti pukittaminen...

Tarkoituksena oli osallistua laatuponikilpailuun myös jatkossa, mutta syksyllä 2006 Kaapolta löytyi suuri, vanha lihasvamma oikeasta lautasesta. Kaapolle on ollut aina oikea kierros hankalampi kuin vasen, mutta niinhän useimmille hevosille on toinen suunta vaikeampi. Emme siis pitäneet asiaa kovinkaan huomiota herättävänä. Kesällä 2006 poni liikkui hieman epäpuhtaasti kesälomansa jälkeen, mutta vertyi aina liikutuksesta. Halusimme asiasta silti varmuuden ja varasimme ajan Tuula Pursiaiselle ja Heikki Saariselle Kangasalan klinikalle. Siellä Kaapoa tutkittiin todella huolellisesti. Ultraääni paljasti, että Kaapolla oli paljon arpikudosta lonkan koukistajalihaksessa. Tästä on aiheutunut oikean kierroksen vaikeudet ja selkälihasten ajoittainen jumiutuminen. Arpikudoksen määrästä ja laadusta päätellen vamma on syntynyt Kaapon ollessa varsa, joko kaatumisesta tai erittäin kovasta potkusta. Lihas on repeytynyt aikoinaan osittain irti luusta ja repeämäkohtaan on muodostunut kalkkia ja arpikudosta. Vamma on aiheuttanut liikekipua ja lihaksen nopeaa väsymistä, sillä maitohappo ei ole päässyt poistumaan normaalisti lihaksesta arpikudoksen vuoksi. Vammaa hoidettiin Shock Waves-hoidolla klinikalla kolme kertaa syksyn aikana. Arpikudosta ”pommitettiin” pienemmäksi, jotta lihaksen jousto ja aineenvaihdunta paranisi.

Selvästi näkyviä paranemisen merkkejä oli, ettei Kaapo enää pukitellut oikean laukan nostoissa ja muutenkin suoristui liikkuessaan. Kokonaanhan näin laajaa lihasvauriota ei saada parannettua, joten Kaapoa liikutetaan sen ehtojen mukaan. Olemme havainneet hyväksi liikuttaa pari kolme päivää peräkkäin, joiden jälkeen pidetään vapaapäivä. Onneksi Kaapon liikutus oli järkevää ja kevyttä jo ennen kuin vamma löytyi. Ei halua edes kuvitella, minkä tuntuista olisi ollut ponin yrittää hypätä esimerkiksi metristä rataa, kun lihas kiristää vastaan.

Luonteeltaan Kaapo on temperamenttiseksi welsh-poniksi suht rauhallinen; vaikkakin luonnetta silti löytyy ihan riittävät määrät. Eniten Kaapo muistuttaakin Thelwell-sarjakuvien pulleita, pukittelevia poneja. Ensin alkuun kävi karsinassa aikamoinen ryskiminen ruoka-aikaan, syöminen kun on ponin mielestä maailman mukavin asia
J. Onneksi tapa saatiin melkein kokonaan pois. Kaaposta huomaa, ettei sillä ole ihmisistä huonoja kokemuksia. Vaikka se joissain asioissa saattaakin olla hankala, ei se mene paniikkiin, vaan on aivan käsiteltävissä. Kaapo myös oppii asioita nopeasti. Sen vuoksi olemme alusta asti harjoitelleet esimerkiksi lastausta rauhassa ja palkiten. Welshien hermorakenne ei kestä pakottamista ja hosumista, vaan niiden kanssa asiat on tehtävä rauhallisesti ja kärsivällisesti. Pienestä ”räiskymisestä” ei kannata välittää, se kun kuuluu olennaisena osana rodun luonteeseen.

 Teksti Niina Leppämäki


 


Lue tarina, kuinka löytää satula welsh-ponille!
 


Kaapon sukua:

 

emä Rhystyd Rhamant


 

Kaapon täyssisko Kotimäen Royal Romance, s. 1995, isä Derwen Time Keeper


 

Kaapon puolisisko Kotimäen Rhadlon, s. 2003, isä Derwen Mr T RWD 8


 

Kaapon täysveli jalostusori Kotimäen Régent, s. 1992
 

Kaapon emän varsat:

 1992 o Kotimäen Regént 2 WD (P92-1102), krt, Derwen Time Keeper 1 WD (P88-1013)

 1995 t Kotimäen Royal Romance 20 WD (P95-1072), rt, Derwen Time Keeper 1 WD (P88-1013)

 1998 r Kotimäen Rasputin P98-1355, sysrt, Derwen Queen's Counsel 5 WD (P94-1323)
 
Rasputinin eli Robin kotisivu

 1999 r Kotimäen Radiant P99-1320, rn, Derwen Queen's Counsel 5 WD (P94-1323)
 
Radiantin eli Indin kotisivu

 2001 r Kotimäen Renaissance P01-1279, rt, Derwen Time Keeper 1 WD (P88-1013)

 2003 t Kotimäen Rhadlon P03-1246, trt, Derwen Mr T RWD 8